De zetels in het parlement moeten verdeeld worden via een loting onder alle handelingsbekwame Nederlanders boven de 18 jaar. Zo worden grotendeels eerlijke en ter zake kundige mensen belast met de hoogste controle van de overheid.
burgers
Dat parlementariërs over het algemeen beroeps-nietsnutten zijn zonder enige kennis van zaken, die een fijn salaris opstrijken om een beetje rond te hangen en mee te stemmen met 'de partijstandpunten'.
Bij 'goed gedrag' kunnen ze na een tijdje een leuke burgemeesterspost tegemoet zien of een lucratieve positie in Brussel.
Tevens constateren wij bij beroepsparlementariërs loze beloften en 'overleefgedrag' in de periode voorafgaand aan de verkiezingen.
De parlementariërs voortaan per loterij aan te wijzen. Elke parlementariër wordt aangesteld voor een jaar, krijgt zijn 'oude' salaris plus 20% (met een bepaald maximum), krijgt al zijn vervoer vergoed en krijgt standaard 10.000 euro om te besteden aan adviesdiensten. Mocht een ingelote Nederlander niet willen dienen als parlementariër, dan is het mogelijk een eerstelijns familielid aan te wijzen, of de parlementszetel leeg te laten.